Warmte op bedrijventerreinen
Dat warmte een van de sleutelonderwerpen is in de energietransitie zal voor niemand vreemd zijn. We krijgen onze warmte vooral van aardgas en dat geldt voor zowel de warmte die gebruikt wordt in onze kantoren en woningen (laagwaardig: maximaal 70-90 graden) tot de procesindustrie (hoge temperaturen). En juist van dat aardgas moeten we een keer af om tal van redenen zoals het klimaat, de prijsstijging en de geopolitieke situaties.
De levering van warmte is, anders dan de levering van elektriciteit, een relatief vrije markt. Om die reden zien we ook andere partijen met name in de infrastructuurkant van warmte, terwijl Enexis als netbeheerder voor elektriciteit in onze regio de enige partij is. Ook de organisatie van warmteprojecten verloopt anders. We zien meer coöperatieve en semi-publieke netten ontstaan. Woning-eigenaren, bedrijven die met hun buren gezamenlijk eigenaar zijn van (onderdelen) van een netwerk en daarmee zeggenschap en transparantie hebben.
Wat gaat er wettelijk komen?
Wat hierboven staat over de coöperatieve warmtenetten past al in de huidige wetgeving, maar dit gaat voor het ministerie nog niet ver genoeg. Het ministerie (EZK) heeft een nieuwe warmtewet in voorbereiding. Deze wet (Wet Collectieve Warmtevoorzieningen of ook wel Warmtewet 2.0 genoemd) wordt een belangrijk onderdeel van de energietransitie. De wet gaat de publieke belangen (betrouwbaarheid, duurzaamheid, betaalbaarheid en energierechtvaardigheid) beter beschermen en regelen. Met name de minister stuurt aan op een groter aandeel publiek eigendom, publiek zeggenschap.
Wat wil Helmond?
De gemeenteraad van Helmond heeft bij het vaststellen van het warmtebeleid (2021) al aangegeven dat de gemeente tenminste onderdelen van een warmtenet publiek wil maken. Dit is in lijn met wat het ministerie ook wil: publieke participatie in de energiesystemen.
Voor Helmond betekent dit dat bij de plannen op BZOB, het warmtenet op Groot Schooten maar bijvoorbeeld ook bij het nieuw te maken warmtenet in het centrum van Helmond wordt gekeken naar de lokale invulling van de organisatie. Dit geeft de Helmonder en de ondernemers een kans: voeg in een draai mee. Draai mee en bepaal mee!
Terug naar de Wet: botsproeven
De huidige wet is nog niet zo ver. Op dit moment worden (in Den Haag en tussen ministerie en experts en gemeenten) consultatierondes uitgevoerd én heeft de vereniging van Nederlandse Gemeenten zogenaamde botsproeven voorgesteld. Deze proeven moeten inzicht geven hoe bestaande netten en nieuwe netten met elkaar verweven kunnen worden en hoe de organisatie er dan uit kan gaan zien. Helmond heeft zich aangemeld voor deze botsproeven wat waarschijnlijk gaat betekenen dat we voor BZOB ook ondersteuning krijgen op organisatorisch/juridisch vlak vanuit het Rijk.
Voortgang in Helmond
In Helmond is nu het onderzoek gestart naar de haalbaarheid (technisch, financieel, ruimtelijk en organisatorisch) van drie verschillende warmtenetten op respectievelijk Groot Schooten, BZOB en in het centrum. Elk van deze projecten heeft haar eigen bronnen, afnemers en organisatiekansen. Stichting Bedrijventerreinen Helmond borgt de synergie op de bedrijventerrein-projecten. Het voordeel voor de ondernemer is belangrijk.
In de toekomst zullen we jullie per project op de hoogte houden. Voor meer vragen kunnen jullie nu al wel terecht bij Serge van den Berg, projectleider warmte: serge.vandenberg@helmond.nl of via 06 46 44 5582