Nieuws

Nieuwsbrief sluiten
Actueel
Archief

Vitaal tussen de bedrijven door

Donderdagmiddag liepen we met een grote groep ondernemers en werknemers het nieuw uitgezet lunchommetje Hoogeind-De nieuwe Aa, ten zuiden van de Achterdijk-Zuiddijk. Op een vers gemaaid pad, langs en zelfs over het water was het genieten van het overheersende gefluit van vogels.

Ja.. dat kan dus echt in de nabijheid van onze bedrijventerreinen!

Ondernemers van o.a. Alumero Finex Extrusions B.V., Swanenberg hydraulic systems, Schunk Xycarb Technology, SHERART BV, DutchConcept. Creating Interiors stimuleren hun werknemers al lom gebruik te maken van de Lunchommetjes op de bedrijventerreinen. Wist je dat je met een wandeling van 20 minuten al gauw zo’n 2500 stappen zet. Je doet daarmee je lijf een groot plezier. Maak gebruik van de mogelijkheden en zorg dat vitaliteit op jouw agenda komt.

Er zijn diverse wandelroutes op de bedrijventerreinen uitgezet i.s.m. Jibb+ Helmond Plus, met opties voor een lange of korte ronde. De routes staan uitgeschreven op plattegronden, maar zijn ook terug te vinden op de website van Stichting Bedrijventerreinen Helmond. Ondertussen werken we op de achtergrond ook hard door om de weg van bedrijf naar een route zo veilig mogelijk te maken.

𝐆𝐞𝐳𝐨𝐧𝐝𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐬𝐧𝐚𝐩𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠
Tijdens de wandeling vandaag werden we onderweg getrakteerd op vers fruit van Mark Heerkes, van 𝗪𝗶𝗷 𝗵𝗼𝘂𝗱𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗙𝗿𝘂𝗶𝘁 en 𝗗𝗲 𝗞𝗹𝗮𝗻𝘁 𝗶𝘀 𝗲𝗰𝗵𝘁 𝗸𝗼𝗻𝗶𝗻𝗴. Dank voor deze lekkere en gezonde versnapering Mark! Vitaliteitsadviseur Esther van den Hurk - Vitaal Leven ging met de deelnemers in gesprek over de mogelijkheden, wensen en behoeften om de stap naar meer vitaliteit makkelijker te maken.

  

 

 

 

Maakbedrijven in de regio bundelen ook dit jaar weer hun krachten tijdens Hotspot Hightech Helmond- de Peel

Maakbedrijven in de regio bundelen ook dit jaar weer hun krachten tijdens Hotspot Hightech Helmond- de Peel

Stichting Hightech Helmond- de Peel maakt zich al jaren sterk voor techniekpromotie in de regio Helmond- de Peel. Dit doet de stichting onder andere door het jaarlijks organiseren van Hotspot Hightech Helmond- de Peel. Dit jaar zal de Hotspot plaatsvinden op zaterdag 10 juni bij de Automotive Campus in Helmond. Dit is de ontmoetingsplek voor bedrijven en onderwijsinstellingen op het gebied van state-of-the art technologie. Hier werken meer dan 1.250 mensen, waaronder zo’n 600 studenten aan oplossingen van de toekomst. Bedrijven, kennisinstellingen en innovatieve studententeams werken zeer succesvol samen, deze kruisbestuiving werkt dan ook innovatie in de hand. De Hotspot is onderdeel van het Dutch Technology Festival, voorheen de Dutch Technology Week, wat plaats zal vinden van 8 tot en met 10 juni.


Dutch Technology Festival
Tijdens het Dutch Technology Festival staat er een doel centraal: het onder de aandacht brengen van de techsector onder jonge denkers en doeners. Voor deze doelgroep zijn er volop mogelijkheden in de regio voor een studie en/of baan in de techsector. Daarnaast is deze sector ook enorm belangrijk voor de Nederlandse economie. Zo draagt de sector bij het ontwikkelen van hightech oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. En dit maakt ons dan ook meer dan trots! Daarom werken ook dit jaar weer verschillende hightech bedrijven, overheden en kennisinstellingen aan een festival vol met technologische verrassingen.

Hotspot Hightech Helmond- de Peel
Ook dit jaar bundelen ruim 50 technologiebedrijven, onderwijsinstellingen en studententeams hun krachten tijdens Hotspot Hightech Helmond- de Peel. De Hotspot draait om het ontdekken en beleven van techniek voor jong en oud. Voor bezoekers is dit een unieke kans om, geheel gratis, de hightech bedrijven in regio Helmond- de Peel van dichtbij te bekijken. Zo kunnen bezoekers met behulp van een Dobot hun eigen chips en popcorn scheppen, zichzelf direct in een technische omgeving plaatsen middels een fotobooth en ontsnappen uit een mobiele escaperoom dankzij 5 ‘luchtige’ opdrachten. Uiteraard is er nog veel meer te zien en te beleven.

Stichting Hightech Helmond- de Peel
In de stichting zijn 50 bedrijven en diverse onderwijsinstellingen verenigd met elkaar. Deze leden hebben één gezamenlijk doel voor ogen, namelijk volgende generaties enthousiasmeren voor techniek en de diverse mogelijkheden binnen deze sector in regio Helmond- de Peel. Dit wil de stichting doen op een manier die spelenderwijs en laagdrempelig is. Het is namelijk belangrijk dat jongeren een weloverwogen opleidings- en beroepskeuze maken. Het is daarom belangrijk dat deze groep op allerlei manieren in contact komt met diverse sectoren binnen de samenleving, waaronder dus techniek.

Tot slot
Wil je graag het volledige programma zien of meer weten over het Dutch Technology Festival? Kijk dan op www.dutchtechnologyfestival.nl  voor het volledige programma of volg de activiteiten in de regio Helmond-De Peel via www.hhdp.nl  en volg @HightechHelmondDePeel op Instagram.

    

 

Uitnodiging: Ruimte om te leven Helmond bijeenkomst 21 juni

Tijdens deze bijeenkomst slaan overheid, zorg, onderwijs, bedrijfsleven, verenigingsleven, woningcorporaties, welzijns- en maatschappelijke instellingen de handen weer ineen om de sociale tweedeling in onze stad aan te pakken.

Doel is om elkaar te ontmoeten, te inspireren, mogelijkheden te onderzoeken en initiatieven met elkaar te verbinden.

Klik hier om je aan te melden!

Bericht van gemeente Helmond: 'Gezond Helmond voor alle inwoners'

In Helmond staan we voor een #gezondhelmond voor alle inwoners. Ook bewegen voor werknemers is een belangrijk thema. Fit op de werkvloer voorkomt stress en uitval.

Sportaccommodaties
Organiseert u als organisatie wel eens iets voor uw werknemers? Denk bijvoorbeeld aan stoelmassage, een wekelijkse voetbalcompetitie, een eenmalige yogales, of een lezing in een sportieve omgeving. U kunt daarvoor terecht bij de indoor sportaccommodaties van de gemeente. Deze zijn te huur; dat kan al voor één enkele keer, maar ook structureel. U mag daarbij gebruik maken van al het materiaal dat in de sportaccommodatie aanwezig is. Het huren is heel eenvoudig. Kijk op helmond.nl/sportaccommodatie
U ziet live welke accommodaties beschikbaar zijn en kunt direct online een reservering maken, tot zelfs een uur van tevoren. U ontvangt daarna een code waarmee de accommodatie geopend kan worden, dus geen gedoe met sleutels. De actuele huurprijzen kunt u vinden door op de gewenste accommodatie te klikken.

Poster
Download hier een poster voor werknemers. Want ook inwoners kunnen zelf de accommodaties huren. Wilt u de poster op een zichtbare plaats ophangen in de koffiecorner of kantine?

Preventieakkoord
Door roken, overgewicht en problematisch alcohol/drugsgebruik aan te pakken kan de gezondheid van heel veel mensen verbeteren. In Helmond geloven we in de kracht van preventie. Daarom hebben inmiddels zo’n 100 lokale organisaties het Helmonds Preventieakkoord ondertekend om samen te werken aan een gezonder Helmond voor iedereen.
Er wordt gewerkt aan drie thema’s:
- Gezond eten en bewegen in Helmond;
- Helmond rookvrij;
- Helmond denormaliseert alcohol- en drugsgebruik

Bent u al of wilt u als organisatie aan de slag met de thema’s van het Lokaal Preventieakkoord? Sluit dan vooral aan! Gezonde en vitale werknemers zijn gelukkiger en presteren beter. Dat is ook voor uw bedrijf uiteindelijk beter. Door aan te sluiten bij het Preventieakkoord kunt u elkaar inspireren en van elkaar leren.

Kijk op www.helmond.nl/preventieakkoord en stuur een mail naar gezondheid@helmond.nl.
Dan ontvangt u een paar keer per jaar het Preventieakkoord magazine, waarin allerlei interessante informatie (vanuit deelnemende organisaties) gedeeld wordt. U wordt onderdeel van een groot netwerk waarin we van elkaar leren. En u wordt uitgenodigd voor bijeenkomsten.

Download hier het Preventieakkoord

Gemeente Helmond komt ondernemers te hulp met Advies en Ondersteuning

Veel ondernemers werden de afgelopen jaren geconfronteerd met tegenvallers. Energiekosten exploderen, de inkoop van grondstoffen is flink duurder door de inflatie. Ondernemers kampen met

hogere loonkosten en een personeelstekort. Tel daarbij op dat bedrijven per 1 oktober 2022 de door de pandemie uitgestelde belastingen moeten terugbetalen en de malaise voor een grote groep ondernemers is compleet.

Laagdrempelig in samenwerking met Werkgeversservicepunt (WSP)
Uit gesprekken van de gemeente met ondernemers, ondernemersverenigingen en belangenbehartigers kwam naar voren dat ondernemers extra steun goed kunnen gebruiken.

Regeling ‘Advies en Ondersteuning Ondernemers Helmond 2023’.
De gemeente, in samenwerking met het Werkgeversservicepunt (WSP), gaan ondernemers in Helmond op diverse thema’s hulp bieden.

De thema’s waarop ondersteuning wordt geboden zijn financiële- en schuldhulpvragen en bedrijfsvoering en -coaching. Ondernemers met personeel, die mede door de huidige koopkrachtcrisis in de problemen zijn gekomen of extra expertise nodig hebben, kunnen aanspraak maken op advies en/of ondersteuning van gespecialiseerde adviseurs.

Bekijk hier meer informatie over de regeling en de contactgegevens:

 

Oproep aan alle bedrijven in Helmond: welke ondernemer is duurzaam verantwoord bezig en verdient De Groene Pluim?

De Groene Pluim is een blijk van erkenning en waardering voor ondernemers die duurzaam ondernemen. Stichting De Groene Pluim wil met dit landelijke initiatief ondernemers stimuleren om duurzaam, klimaatneutraal, eerlijk en sociaal economisch te ondernemen. De gemeente Helmond steunt dit initiatief en roept duurzame ondernemers op om zich aan te melden. Bent u als ondernemer ook duurzaam verantwoord bezig? Dan kunt u in aanmerking komen voor De Groene Pluim. Dat kost niets en levert u veel inspiratie en positieve publiciteit op. Aanmelden kan tot en met 4 augustus 2023 via www.degroenepluim.nl.

Veel bedrijven zijn actief bezig met duurzaamheid en dragen op een positieve manier bij aan het klimaat. Ondernemers die klimaatverandering aanpakken, moeite doen voor duurzame consumptie en eerlijk werk verdienen De Groene Pluim. Deze bedrijven hebben dat zelf vaak niet door. Of ondernemers vinden het zo vanzelfsprekend dat ze het niet doorvertellen. Juist door te delen wat u doet, worden andere ondernemers op inspirerende duurzame ideeën gebracht. Bent u als ondernemer ook duurzaam verantwoord bezig? Meld u dan aan!

Door het initiatief De Groene Pluim ontstaat een netwerk van ondernemers die een inspiratie zijn voor anderen om duurzaam te ondernemen. De ondernemer maakt deel uit van een groep ondernemers, die actief met duurzaamheid,

klimaat en een eerlijke, sociale wereld bezig is. Niet alleen De Groene Pluimhouders, maar alle aangesloten ondernemers delen hun kennis o.a. via bedrijfsbezoeken, evenementen en goede praktijk voorbeelden. 

Voorwaarden
Stichting De Groene Pluim heeft uit de 17 Global Goals een selectie gemaakt van vier kerndoelen. Om mee te kunnen doen, moet u als ondernemer een positieve bijdrage leveren aan de kerndoelen:  

- Eerlijk werk en economische groei (nr. 8); 

- Verantwoorde consumptie en productie (nr. 12); 

- Klimaatactie (nr. 13) en 

- Partnerschap (nr. 17). 


Bij aanmelding vult u een aantal vragen in op iedere goal. Een jury bestaande uit een materiedeskundige, een bestuurslid van de Groene Pluim en een vorige Groene Pluim winnaar beoordelen de aanmeldingen en kiezen één winnaar uit.

Goed voorbeeld doet goed volgen
Vanuit de gedachte een goed voorbeeld doet volgen, startte ooit stichting De Groene Pluim. En niet zonder succes,

inmiddels zijn ruim 300 bedrijven aangesloten en zijn er al 50 Groene Pluimhouders waaronder MKB-bedrijven maar ook grote organisaties. Veel verschillende ondernemers, in diverse branches maar wat deze bedrijven gemeen hebben, is hun intrinsieke motivatie om te streven naar een betere wereld. Niet vanuit wettelijke verplichtingen maar puur vanuit een intrinsieke motivatie.

Aanmelden
Ondernemers in Helmond kunnen zich aanmelden tot en met 4 augustus 2023 via de website: www.degroenepluim.nl

Eén organisatie ontvangt in 2023 De Groene Pluim. De uitreiking van De Groene Pluim vindt plaats tijdens de Nationale Klimaatweek (30 oktober t/m 5 november 2023).

Lintje voor bestuurslid Arjen Vos

Arjen vos, een van onze zeer toegewijde bestuursleden bij Stichting Bedrijventerreinen Helmond is gisteren benoemd tot 𝗥𝗶𝗱𝗱𝗲𝗿 𝗶𝗻 𝗱𝗲 𝗢𝗿𝗱𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗢𝗿𝗮𝗻𝗷𝗲 𝗡𝗮𝘀𝘀𝗮𝘂.

𝒱𝒶𝓃 𝒽𝒶𝓇𝓉𝑒 𝑔𝑒𝒻𝑒𝓁𝒾𝒸𝒾𝓉𝑒𝑒𝓇𝒹 𝒜𝓇𝒿𝑒𝓃! 🎉🎉

Arjen was van 1995 tot 2020 actief bij RKSV Mulo, waar hij in 2016 het initiatief nam voor het samengaan met SC Helmondia in fusieclub SV De Braak. Tevens zit Arjen in het bestuur van JIBB, de club die bewegen en een gezonde leefstijl promoot. Al jaren zet Arjen zich als bestuurder in voor Stichting Bedrijventerreinen Helmond. Hij is daarnaast medeoprichter van de Vereniging van Bedrijven Techniekcentrum Brainport in Deurne en bestuurslid van de St. Hightech Helmond-de Peel.

Ondernemers geloven in grondstoffenhub. Nu samen aan de slag.

Op dinsdag 25 april 2023 kwamen 15 bedrijven samen op bedrijventerrein Groot Schooten om de kansen voor een grondstoffenhub te verkennen. De ondernemers geloven in de mogelijkheden om de totale afvalstroom van het bedrijventerrein beter te gebruiken. In dit artikel lees je de eerste bevindingen en hoe nu verder!

Tijdens de bijeenkomst werden de behoeften en uitdagingen van de eindgebruikers besproken, samen met de locaties die het meest geschikt zijn voor de ontwikkeling van de hub. Er werden potentiële oplossingen gedeeld om aan de behoeften te voldoen en de uitdagingen aan te pakken. Uit deze verkenning is gebleken dat de grondstoffenhub het meest potentie biedt. Naast de ontwikkeling van een grondstoffenhub, zou je ook nog kunnen denken aan een collectief inzamelvoertuig met een white-label constructie of een intensieve samenwerking met de gemeente voor huisvuil inzameldiensten.

Samen afvalstromen scheiden
Een belangrijk onderwerp dat werd besproken, is het collectief belang van bedrijven. Door samen te werken en elkaar te versterken, kunnen bedrijven hun afvalscheiding verbeteren. Het collectieve volume van een bedrijventerrein biedt kansen om verschillende reststromen te scheiden. Zo verminder je de restafvalcontainer en uitstoot en voorkom je afvalverbranding.

Hoe nu verder?
In het tweede deel van de bijeenkomst stond de vraag "hoe nu verder?" centraal. Er wordt een intentieverklaring met uitvoerende organisaties getekend, met een concreet en gedetailleerd actieplan. Dit actieplan omschrijft de benodigdheden om voor de uitvoerder te kunnen bepalen dat zij in dit gebied kunnen starten. Een belangrijk onderdeel hiervan is de locatiebepaling, waarbij er gesprekken lopen met de gemeente Helmond en Automotive Campus om te zorgen dat er grond beschikbaar komt. 

Samenwerking is sleutel tot succes
Tijdens de bijeenkomst kwam sterk naar voren dat de grote volumes een enorm potentieel bieden voor hoogwaardige verwerking. Bedrijven erkennen dat samenwerking en wederzijdse versterking de sleutel is tot succes. Het collectieve belang is opnieuw bewezen. Ook is een social return on investment gewenst in het businessmodel. Dat wordt verder onderzocht om te zorgen dat het model naast circulair ook sociaal impact heeft op de bedrijfsvoering van ondernemers.

Inzicht in volumes en kosten
Een ander positief resultaat is dat bedrijven bereid zijn om data over vrijkomende volumes en kosten te delen. Dit is van onschatbare waarde bij de ontwikkeling van een grondstoffenhub en laat zien dat bedrijven willen meewerken aan een duurzame toekomst. Deze informatie kan bijdragen aan het maximaliseren van de waarde van grondstoffen en het minimaliseren van afval. Kortom, de potentie van grote volumes voor hoogwaardige verwerking en de vereiste social return zijn duidelijk naar voren gekomen tijdens de bijeenkomst. 

Tijd voor actie
We kijken terug op een succesvolle bijeenkomst waarin veel waardevolle informatie is gedeeld. Het is nu tijd voor actie en de verdere verkenning om tot implementatie te komen. Het is duidelijk dat er nog veel stappen gezet moeten worden. Desondanks is er veel enthousiasme en vertrouwen dat dit project zal leiden tot concrete resultaten. Het maakt een positieve impact op zowel het milieu als de economie.

Aanmelden voor kosteloze inzameling van gescheiden plastic verpakkingen en drankenkartons (PD) en/of glas.

Hoe werkt het?

Vanaf 1 mei 2023 kunnen bedrijven zich via het inschrijfformulier aanmelden voor kosteloze inzameling van gescheiden plastic verpakkingen en drankenkartons (PD) en/of glas. In principe kan elk bedrijf zich hiervoor inschrijven, er zijn wel een aantal voorwaarden:

  • Alleen gescheiden afvalstromen die van goede kwaliteit zijn worden opgehaald. Er mag dus niets inzitten wat bij het restafval of bij andere afvalstromen thuishoort omdat het materiaal anders niet gerecycled kan worden. Dat wil zeggen dat er plastic verpakkingen en drankenkartons in zitten die schud-, schraap- of schenkleeg zijn en geen ander afval.
  • Twijfel je? Dan kun je de afvalscheidingswijzer
  • De minimale aangeboden hoeveelheid per week is 240 liter. Dit is ongeveer gelijk aan 4 inzamelzakken of een minicontainer, ook bekend als ‘kliko’.
  • Bent je in staat dit afval goed te scheiden (o.a. voldoende ruimte voor bakken en zorg voor goede kwaliteit van scheiden)?

Meer lezen over hoe het werkt> 

Hoe en waarom?
Stichting Afvalfonds Verpakkingen
Het Afvalfonds is namens de bedrijven die de verpakte producten op de markt brengen verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van die verpakkingen. De bedrijven financieren dit systeem door een bijdrage per verpakking af te dragen aan het Afvalfonds. Sinds 1 januari 2023 komt is hier ook het verpakkingsafval bijgekomen dat lijkt op huishoudelijk afval en vrijkomt in o.a. scholen, kantoren en winkels. Zo zorgen we er met elkaar voor dat nog meer verpakkingsafval een tweede leven krijgt als grondstof voor nieuwe producten of verpakkingen. Meer informatie over het Afvalfonds op  www.afvalfondsverpakkingen.nl.

Nedvang
Nedvang registreert, stimuleert en organiseert de inzameling en recycling van al het verpakkingsafval in Nederland. Nedvang zorgt voor de effectieve en efficiënte uitvoering van de producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen en draagt daarmee bij aan de circulaire economie. Daarbij letten we op kwaliteit, kwantiteit en rendement. Meer informatie over Nedvang op www.nedvang.nl

Jong talent uit het praktijkonderwijs

Ben jij benieuwd naar wat jongeren vanuit het praktijkonderwijs kunnen bijdragen aan jouw organisatie?

Boost nodigt jou uit voor het netwerkontbijt bij Praktijkschool Helmond op 23 mei. Tijdens dit ontbijt informeren zij jou over de toegevoegde waarde van jongeren uit het praktijkonderwijs en welke voordelen het biedt om hen stage te laten lopen of te laten werken in jouw bedrijf.

Ook gaan praktijkopleiders hun ervaringen met de leerlingen van het praktijkonderwijs delen. BOOST gaat daarnaast vertellen wat zij voor jou als ondernemer kunnen betekenen als het gaat om de ontwikkeling van je medewerkers en de aansluiting met het onderwijs.

Mis deze kans niet om kennis te maken met het praktijkonderwijs en ontdek de toegevoegde waarde van jongeren vanuit het praktijkonderwijs voor jouw organisatie. Marit Harderwijk van Praktijkschool Helmond en Karin Martens van BOOST kijken er naar uit om jou te verwelkomen bij dit ontbijt!

Het netwerkontbijt is gratis. Aanmelden kan via deze link: https://bit.ly/3nXlClb

Lukt het niet? Stuur dan een mail naar info@mijnboost.nl

Meer informatie vind je hier>