Nieuws

Nieuwsbrief sluiten
Actueel
Archief

Aftrap Toezicht Ruimte Helmond en Field Lab op Automotive Campus

Toezicht Ruimte Helmond en Field Lab op Automotive Campus

Stichting Bedrijventerreinen Helmond (SBH) en gemeente Helmond gaan samen een Toezicht Ruimte Helmond ontwikkelen op de Automotive Campus, waar zij hun camera’s uitkijken. Daarnaast komt er een Field Lab, met DITSS (Dutch Institute for Technology, Safety & Security) als een belangrijke partner. Binnen het Field Lab gaan zij gezamenlijk werken aan innovatieve mogelijkheden voor het inzetten van camera’s en sensoren.

De camera uitkijkcentrale biedt SBH en de gemeente in eerste instantie een plek voor hun eigen cameratoezicht. Ieder onder hun eigen regie en verantwoordelijkheid, maar met gemeenschappelijke, technische voorzieningen en mogelijkheden. Het uitkijken van de camera’s van gemeente en SBH gebeurt nu nog op verschillende plekken.

Samenwerken aan een nog veiligere, leefbaardere stad
In het Field Lab gaan SBH, DITSS en gemeente intensief samenwerken aan een nog veiligere, leefbaardere stad. De keuze om dat te doen bij de Automotive Campus is een logische, vinden de partners. Want daar werken allerlei bedrijven en onderzoekers aan slimme, veilige en duurzame mobiliteitsoplossingen. Met het Field Lab gaan we onder andere onderzoeken hoe we met sensoren data kunnen verzamelen van voertuigen en openbaar vervoer. En hoe we die vervolgens kunnen gebruiken voor toepassingen die bijdragen aan (verkeers)veiligheid. Het is daarbij zeer goed mogelijk dat er bij het Field Lab nog meer bedrijven gaan aansluiten, aldus de partners.

Startmoment
Om de eerste stap in deze samenwerking te benadrukken, vond vanmiddag een startmoment plaats waar vertegenwoordigers van SBH, DITSS, Automotive Campus en gemeente Helmond het huurcontract van de Toezicht Ruimte Helmond symbolisch ondertekenden.

Nieuwe camera’s
Het is de bedoeling dat de Toezicht Ruimte vanaf het derde kwartaal van 2019 officieel in gebruik genomen wordt. De gemeente Helmond start eerst met de aanbesteding voor het vervangen van de 37 Openbare Orde & Veiligheidscamera’s. De huidige camera’s, die in het uitgaansgebied staan, zijn afgeschreven.

Mening gevraagd!

Enquête KVO

KVO hercertificering 
De Gemeente, Politie, Brandweer en de Stichting Bedrijventerreinen Helmond willen blijven samenwerken om de bedrijventerreinen "schoon, heel en veilig" te krijgen / te houden. Door middel van deze samenwerking kan uw bedrijventerrein in het bezit blijven van het Keurmerk Veilig Ondernemen. Dit Keurmerk wordt uitgevoerd met medewerking van MKB Nederland. De KVO-werkgroep gaat zich weer inspannen om het Keurmerk te behouden. 

Uw mening telt!
Uw mening over het bedrijventerrein waar u gevestigd bent is daarbij van zeer groot belang. 
Om het Keurmerk ook daadwerkelijk te kunnen behouden, is onder andere een hoge respons op de enquête belangrijk. Met het invullen van deze enquête draagt u dus bij aan het behalen van het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen en kunt u invloed uitoefenen op de maatregelen die de komende drie jaar genomen kunnen gaan worden. De werkgroep verzoekt u daarom vriendelijk deze enquête in te vullen. Dit vergt slechts 7 minuten van uw kostbare tijd.


Enquete:  https://mkbnl.socratos.net/direct/sbh 


Vertrouwelijk
De gegevens worden vertrouwelijk behandeld, en alleen totaalcijfers zullen worden weergegeven. Voor eventuele vragen kunt u terecht bij: de parkmanager van Stichting Bedrijventerreinen Helmond, per e-mail: parkmanager@bedrijventerreinenhelmond.nl
Over de uitkomsten van de enquête wordt u geinformeerd en wij stellen uw medewerking erg op prijs!

Zonne-energie, design en interactiviteit op de gevel

Feestelijke opening van de Solarix designgevel op donderdag 13 december vanaf 19.15 uur bij Kuijpers, Panovenweg 20 in Helmond. Het Solarix design laat zien hoe zonne-energie, design en interactiviteit naadloos in elkaar overvloeien. Voor de realisatie werd intensief samengewerkt tussen Studio Solarix, Kuijpers, Kameleon Solar (zonnecellen) en Sorba (productie en montage).

Het project is mede tot stand gekomen dankzij SPARK Campus en de steun van de gemeente Helmond.

 

Wilt u deze feestelijke opening bijwonen? Bekijk hier de uitnodiging.

KVO-Schouwen bedrijventerreinen

Eind november hebben de periodieke schouwrondes op de bedrijventerreinen met de samenwerkende KVO-partners weer plaatsgevonden.
Politie, brandweer, gemeente, parkmanagement en ondernemers maken gezamenlijk een inspectieronde en controleren op misstanden en zaken die voor verbetering vatbaar zijn. Hiermee werken we continu aan een kwalitatieve- en veilige uitstraling van de bedrijventerreinen, hetgeen leidt tot een goed vestigingsklimaat voor ondernemers.


Bevindingen
Over het algemeen zien de terreinen er goed uit. Er zijn enkele zaken geconstateerd als kapotte straatverlichting, diverse "geparkeerde autowrakken" in de openbare ruimte en massaal overnachtende vrachtwagenchauffeurs op diverse wegen op de bedrijventerreinen. De acties daarop zijn inmiddels uitgezet en waar nodig zullen ook ondernemers worden aangesproken om hun 'zaken' op te lossen.

KVO-koepel
Schouwen gebeurt tenminste 2 keer per jaar, tijdens dag- en avondrondes. De KVO partners; politie, brandweer, gemeente, ondernemers en parkmanagement vergaderen daarnaast nog tenminste 4 keer per jaar om aan de hand van een plan van aanpak de continuïteit van kwalitatieve en veilige bedrijventerreinen te bewaken.

Hercertificering certificaat
Het huidige KVO-certificaat verloopt in april 2019 en moet opnieuw worden behaald.
Uw inbreng en ideeën zijn cruciaal voor het behalen van een nieuw certificaat en daarom vragen wij 10 minuten van uw tijd om de KVO-enquête in te vullen. U ontvangt de enquête binnenkort via onze nieuwsbrief.

Durapower kiest Automotive Campus Helmond voor Europese expansie

Durapower opent vestiging op Automotive Campus

Helmond, 23 november 2018. Durapower Technology Group B.V., leverancier van hoogwaardige lithium batterijen, opent op 1 januari a.s. een vestiging voor research & development op de Automotive Campus in Helmond. Het bedrijf is gespecialiseerd in turn-key batterijsystemen voor elektrische auto’s en energieopslag. De keuze van Durapower voor de Automotive Campus geldt als een belangrijke impuls voor het groeiend aantal bedrijven in de regio dat zich richt op de ontwikkeling van groene en slimme mobiliteitsoplossingen.

“Onze focus ligt op de versnelde ontwikkeling van het smart & green mobility ecosysteem in Brainport Eindhoven”, zegt Lex Boon, Managing Director van de Automotive Campus. “De nieuwe vestiging van Durapower maakt deel uit van een netwerk van R&D faciliteiten in China, Europa, Japan, en de VS. De ervaring en de kennis die het bedrijf meebrengt naar Helmond zal een flinke impuls geven aan de ontwikkeling van groene mobiliteit in de regio”, voorspelt Boon.

“Durapower is veel meer dan een producent van lithion-ion batterijen, zegt Chief Executive Officer Kelvin Lim. “We leveren complete turn-key oplossingen voor elektrische voertuigen, inclusief voertuigplatforms, batterij oplaad- en ruilapparatuur en energieopslagoplossingen. Bij de ontwikkeling van maatwerkoplossingen werken we nauw samen met onze klanten. De Automotive Campus en het regionale netwerk voor green mobility in Brabant spelen een hoofdrol bij de internationale ontwikkeling van elektrische mobiliteit. Onze aanwezigheid op de campus biedt dan ook een mooie kans om onze positie op de wereldwijde markt voor groene energieoplossingen te verstevigen.”

De batterijsysteem van Durapower worden wereldwijd gebruikt door toonaangevende fabrikanten en systeemintegrators voor een breed scala aan toepassingen, zoals hybride en elektrische voertuigen, speciale voertuigen, back-up systemen en andere stationaire energieopslagsystemen.

“Durapower brengt economische activiteit en banen naar Helmond en draagt bij aan de verduurzaming van Brabant”, zegt Frits Hoeve van BOM Foreign Investment. “We zijn bij dat we daar een bijdrage aan hebben kunnen leveren.”

Nieuwe innovatieve bewoner naar Automotive Campus

Jumbo Groenewegen naar Automotive Campus

HELMOND - De Automotive Campus in Helmond verwelkomt binnenkort een nieuwe bewoner. In januari 2019 vestigt de innovatieve trailerbouwer Jumbo Groenewegen zich op dé automotive hotspot van Nederland. Het bedrijf ontwikkelt en bouwt kwalitatief hoogwaardige opleggers en aanhangwagens in het topsegment van de markt. ‘Een mooie stap in de ontwikkeling van ons bedrijf.’

Joris Aalberse, directeur van Jumbo Groenewegen is blij met de stap: ‘Vanaf januari 2019 mogen wij ons trotse bewoner van de Automotive Campus noemen. Ons hoofdkantoor, inclusief de afdelingen Financiën, Sales en Engineering verhuizen over een paar weken van de Mierloseweg 144 in Helmond naar de Campus, op een steenworp afstand. Datzelfde geldt voor de afdeling afbouw van onze trailers en opleggers. Door de verhuizing hopen wij nóg meer de samenwerking aan te gaan met andere Campusbewoners en te profiteren van de synergie die ontstaat.’ Aalberse is van plan vol in te zetten op innovatie. ‘Zo zijn wij op dit moment druk met de ontwikkeling van onze Euro7 aanhanger. Die zal verder doorontwikkeld worden op de Automotive Campus.’

De serviceafdeling van Jumbo Groenewegen verhuist van de Mierloseweg naar het pand van Loven Truck Helmond aan de Vossenbeemd. ‘Daar kunnen onze medewerkers straks gebruik maken van alle faciliteiten die daar aanwezig zijn.’ De afdeling gaat vanaf de nieuwe locatie door onder een andere naam: JG Services.


Mooie aanvulling
Lex Boon, directeur van de Automotive Campus, verwelkomt Jumbo Groenewegen met open armen. ‘De trailerbouwer vormt een mooie aanvulling op het ecosysteem van onze Campus. Doordat we steeds meer krachten weten te bundelen van diverse bedrijven, organisaties en instellingen, stimuleren we innovatie en samenwerking. Daar profiteren niet alleen de Campusbewoners van, maar dat doet heel de regio.’


Jumbo Groenewegen
De Jumbo Fabriek van Aanhangers en Opleggers is al meer dan 90 jaar een begrip in Helmond. Nadat het bedrijf in 2011 fuseerde met het Rotterdamse Groenewegen Aanhangers en verder ging onder de naam Groep Jumbo Groenewegen, is het alleen maar verder gegroeid. Eind 2016 werd het bedrijf overgenomen door een investeringsmaatschappij. Sindsdien zijn er veel veranderingen doorgevoerd om het porfolio en de capaciteit te vergroten.

Automotive Campus
De Automotive Campus in Helmond, gelegen in de Brainport Regio, is de nationale en internationale hotspot, ontmoetingsplek en vestigingslocatie op het gebied van automotive en slimme mobiliteit. De Automotive Campus biedt een aantrekkelijke leer- en werkomgeving, state of the art technologische (test)faciliteiten en flexibele huisvestingsconcepten.

De Campus is een one-stop-shop als het gaat om automotive technologie en mobiliteitsconcepten. De deur staat open voor engineers, toeleveranciers, onderzoekers, testers en assembleerders. Voor een 'pitstop', co-creatie of als nieuwe thuisbasis voor innovatie en productontwikkeling. De Campus is een ontmoetingsplek waar kennis en bedrijven samen komen met als doel het bevorderen van cross-sectorale samenwerking, kennisdeling en open innovatie. Slimme, veilige en duurzame mobiliteitsoplossingen voor mensen, wegen en voertuigen van vandaag en morgen worden gerealiseerd op de Automotive Campus.

Energiebewust & Duurzaam nieuws

Verbod op energie-onzuinige kantoren

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoor dat groter is dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Dat staat vanaf begin november in het Bouwbesluit. Panden die niet aan de eisen voldoen, mogen vanaf 2023 niet meer als kantoor worden gebruikt. Misschien vervelend zo’n verplichting, maar uiteindelijk levert het ook voordeel op in de vorm van een lagere energierekening. Het is dan ook zinvol om tijdig na te gaan wat het energielabel van uw kantoor is en welke maatregelen eventueel getroffen moeten worden. Hoe dat werkt, leest u hier.

 

Update erkende energiemaatregelen

Voor een aantal branches zijn door de overheid lijsten met erkende energiemaatregelen opgesteld. Dit zijn maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Uiteraard verandert dit laatste nogal eens omdat technieken in de loop der tijd meer kosteneffectief worden. Met ingang van 1 januari a.s. worden de erkende maatregelen daarom op een aantal punten aangepast. Dat betekent bv. dat LED-verlichting de standaard wordt en het optimaal (waterzijdig) inregelen van de verwarmingsinstallatie verplicht wordt. Dit laatste kan veel aardgas besparen. De definitieve lijst wordt pas aan het begin van 2019 bekend gemaakt. Meer informatie is al terug te vinden op de website van de MKB Energie CheckUp.

Ondernemerscafé Helmond

Donderdag 29 november vindt de 4e editie van Ondernemerscafé Helmond plaats bij Hotel Golden Tulip West-Ende. Het thema van deze avond is: ''Dodelijke ongevallen op de werkvloer''. Een aangrijpend verhaal vanuit beide kanten. Welke lessen leerden zij? Welke invloed heeft deze ingrijpende gebeurtenis gehad op de twee ondernemers? Hoe gingen zij om met de Arbeidsinspectie, de pers en wat waren de juridische gevolgen?

Deze gasten zijn aanwezig om diverse vragen te beantwoorden:
- Hans Vereijken van Vereijken Kwekerijen
- Peter Spit van Schunk Xycard

Het complete programma van deze avond is als volgt:
- 17:30 - 18:00 uur: Inloop & welkom.
- 18:00 - 19:00 uur: Optioneel buffet.
- 19:00 - 20:00 uur: Ondernemers Café Helmond.
Daarna is er nog gelegenheid om na te borrelen.

Heb je je nog niet aangemeld voor het diner? Meld je dan aan via info@westende.nl.  De kosten hiervoor zijn € 10,- per persoon. Consumpties worden apart in rekening gebracht. 

We zien je graag bij het Ondernemerscafé op 29 november.

Tot dan!

Groet,
Team Ondernemerscafé Helmond

Brainport Smart District daagt bedrijven uit!

Business challenge bedrijven

DOE MEE AAN DE BUSINESS CHALLENGE EN TREED TOE TOT HET BUSINESS NETWORK BSD

In het hart van Brainport, in de Helmondse wijk Brandevoort, realiseren we Brainport Smart District. Een woonwijk van ongeveer 1.500 woningen en een bedrijventerrein waar technologie, kennis en innovatie integraal wordt ingezet voor een duurzame en betere leefomgeving. Waar bewoners actief meedenken over hun wijk en waar bedrijven de kans krijgen om hun technologie, producten en diensten te ontwikkelen, te beproeven en in de werkelijkheid te testen: een living lab.


Challenge
Wij dagen bedrijven, organisaties, overheden, onderwijs- en onderzoeksinstellingen uit om innovatieve producten en/of diensten die passen bij de uitgangpunten en filosofie van Brainport Smart District met ons te delen. Denkt u op een van de thema’s circulaire wijk, mobiliteit, participatie, sociale en veilige wijk, energie, health of data een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van Brainport Smart District, grijp dan deze mogelijkheid en doe mee.

Brainport Smart District (BSD) streeft ernaar om iedereen maximaal gebruik te laten maken van de mogelijkheden van de unieke proeftuin van BSD. Daarom zijn wij doorlopend op zoek naar innovatieve projecten die passen binnen de kaders van BSD en die een bijdrage leveren aan de onderzoeks- en ontwikkeldoelstellingen. De vastgestelde kaders zoals gepubliceerd op onze website dienen als belangrijke leidraad (Programmalijnen, Ontwerpprincipes en overige vastgestelde kaders). 

In het inspiratieboek Brainport Smart District vindt u voorstellen van mogelijke projecten binnen Brainport Smart District.


Aanmelden
Op het aanmeldformulier kunt u aangeven op welke thema’s uw organisatie een toegevoegde waarde kan hebben voor Brainport Smart District en op welke manier uw bedrijf of organisatie, Brainport Smart District kan helpen zich te ontwikkelen. En omgekeerd op welke wijze wij uw organisatie kunnen helpen in de ontwikkeling van innovatieve technologieën die een plek kunnen krijgen in onze nieuwe wijk. U kunt uw aanmeldformulier insturen tot uiterlijk 12 december. De pitches voor projecten die geselecteerd worden vinden plaats in de tweede week van januari 2019. 

 

Innovatiehuis De Peel op Kl'ik Brabant b2b event: Toekomstbestendig ondernemen

Het Innovatiehuis de Peel is een netwerkorganisatie waarin ondernemers, overheden en
(kennis)instellingen samenwerken aan innovatie in De Peel. De focus van het Innovatiehuis de Peel is
gericht op zes speerpuntsectoren: Slimme Maakindustrie, Foodtech, Automotive, Agro, Zorg en
Vrijetijdseconomie.

Op 15 en 16 november vindt het Kl’ik Brabant b2b event over toekomstbestendig ondernemen plaats in de TNO hal op de automotive campus in Helmond. Op dondermiddag 15 november vult het Innovatiehuis de Peel het programma in. We nodigen u daarvoor van harte uit. Tijdens de
bijeenkomst wordt een toelichting gegeven op de activiteiten van het Innovatiehuis in de
verschillende domeinen tot nu toe en is er een interessant inhoudelijk programma voor verschillende
doelgroepen.

Eén van de doelstellingen van het Innovatiehuis de Peel is om zogenaamde cross-overs te
bewerkstelligen tussen de verschillende domeinen. Daarom hebben we een gevarieerd programma
samengesteld. Wij nodigen u uit om ook eens een kijkje te nemen bij de één van de deelsessies over
onderwerpen die normaal gesproken misschien net buiten uw primaire aandachtsgebied vallen.

Programma:

 • 13.15 uur inloop

 • 13.45 - 14.05 uur
  Welkomstwoord door Wethouder M. Biemans uit Deurne 
  Innovatiehuis de Peel Peter de Witte
 • 14.05 - 14.30 uur
  Plenair Circulaire economie, Rob Bogman, VNO-NCW Brabant Zeeland

 • 14.35 - 15.15 uur
  1e ronde Parallelsessies:
  - Groeien ondanks gebrek aan personeel, Monique Sonnemans, Brainport Development
  - Stal van de toekomst, Twan de Bie, Pali group
  - VTE, Stijn van Klaveren, Dynamic concepts

 • 15.20 - 16.00       
  2eronde Parallelsessies:
  - Peel Duurzaam gezond, Bart Bosman, Affect Strategi
  - Indusym, Immanuel Geesing, SBH
  - Digital Twin, Guido van Gageldonk, Unit040

 • 16.00 uur Gelegenheid tot bezoeken van de expositie of deelname aan het seminar internationalisering van World Trade Center Eindhoven.

 • Vanaf 16.30 uur Nazit met drankje en hapje


Gasten van het Innovatiehuis kunnen om niet deelnemen aan het Innovatiehuis
programma. Klik hier om u aan te melden: aanmelding

*Deelname aan het gehele Kli’k Brabant b2b event kost normaal gesproken € 49,-. Meer informatie over het event; www.klikbrabant.nl