Voorbeelden collectieve aanpak
Voorbeelden collectieve aanpak
- Stichting Bedrijventerreinen Helmond streeft naar continue communicatie met de ondernemers en relevante partners binnen Helmond en regionaal. Er verschijnt maandelijks een nieuwsbrief en er wordt meerdere malen per jaar een netwerkbijeenkomst georganiseerd; Helmond-breed of per terrein.
- Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is van toepassing op de terreinen Hoogeind-De Weijer, BZOB, Groot Schooten en Helmond West. Schoon, heel en veilig op de terreinen zijn de speerpunten van KVO. Er is een intensieve samenwerking met de politie, brandweer, gemeente Helmond en ondernemers in de KVO koepel.
- Collectieve camerabeveiliging
Camerabeveiliging is een integraal onderdeel van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Op BZOB en Induma Oost is collectieve camerabeveiliging sinds 2012 gerealiseerd, op bedrijventerreinen Hoogeind & De Weijer, Groot Schooten/Autmotive Campus en Helmond West sinds 2018. Sinds 2020 is gestart met het uitkijken van camerabeelden vanuit een eigen uitkijkcentrale op de Automotive Campus in het Regionaal VeiligheidsLab Helmond (publiek-private samenwerking met gemeente Helmond). Uitgangspunt is het preventief beveiligen van de private eigendommen (vastgoed) van ondernemers. - Helmondse Energie Community
In 2013 ondertekenden 18 Helmondse bedrijven het Helmondse Energie Convenant (HEC). Het doel was om in drie jaar tijd gezamenlijk 10% energie te besparen en te verduurzamen, onder andere door te leren van elkaar. Inmiddels is het samenwerkingsplatform uitgegroeid tot de Helmondse Energie Community, een netwerk van bedrijven die kennis en ervaring uitwisselen op het gebied van duurzaam en energiebewust ondernemen. Dit gebeurt o.a. tijdens periodieke netwerkbijeenkomsten. Deelnemen aan activiteiten en bijeenkomsten van de HEC is gratis voor alle Helmondse bedrijven; groot en klein en van elke branche. In het verleden moesten bedrijven zich formeel aanmelden om te kunnen deelnemen aan de HEC. Dat is niet meer nodig. We willen immers zoveel mogelijk Helmondse bedrijven bereiken. Het enige wat we vragen wanneer u als bedrijf deelneemt aan bijeenkomsten of andere activiteiten, is de bereidheid om kennis en ervaring over duurzaam ondernemen te delen met anderen. - InduSym - online reststromen platform
Stichting Bedrijventerreinen Helmond heeft in samenwerking met de TU Eindhoven de software InduSym ontwikkeld. Bedrijven kunnen met deze software hun grondstoffen en restmateriaal invoeren in een database. Een algoritme doorzoekt vervolgens in de database naar overeenkomsten met andere bedrijven en laat zien waar een symbiotische uitwisseling van materialen kan worden gerealiseerd. Hiermee willen wij bedrijven helpen bij het vinden van een nuttige bestemming voor hun reststromen of een goedkopere bron van grondstoffen. Naast de mogelijkheden om geld te besparen, worden de bedrijventerreinen hiermee milieuvriendelijker en zelfvoorzienender. - Proceswaterfabriek
Naar aanleiding van periodieke watertekorten, een lage waterdruk op het leidingnet van Brabant Water en het besluit te stoppen met het gebruik van grondwater op Bedrijventerrein Zuid Oost Brabant (BZOB) is door de Stichting Bedrijventerreinen Helmond begonnen met een onderzoek naar het sluiten van waterkringlopen op het bedrijventerrein. De intentie is om het benodigde industriewater aan te vullen of geheel te vervangen met hergebruikt afvalwater. - Zonnepanelen op bedrijfsdaken
Het doel van het project Zonnig Helmond is het realiseren van grootschalige duurzame energieopwekking via zonnepanelen op bedrijfsdaken. We streven naar zoveel mogelijk hectare aan daken. In het project stellen lokale ondernemers hun dak beschikbaar aan Zonnig Helmond, waarna beoordeeld wordt of het dak geschikt is (dak sterkte, schaduw, aanwezigheid asbest e.d.). Voor het realiseren van het project wordt een landelijke SDE-subsidie aangevraagd. Inmiddels is het project in volle gang. Voor ruim 30 bedrijven is een SDE aangevraagd waarmee ruim 10 hectare aan daken kan worden vol gelegd met zonnepanelen.
- Informatievoorziening bij calamiteiten
De impact van een calamiteit bij een bedrijf op de directe omgeving kan groot zijn. Op een bedrijventerrein is het daarom belangrijk dat bedrijven en bedrijfsnoodorganisaties elkaar kennen en elkaar op een goede en snelle manier informeren bij calamiteiten.
Eind 2018 zijn we gestart met het project ‘informatievoorziening bij calamiteiten.’
In deze pilot werken we samen met de veiligheidsregio (VRBZO), gemeente Helmond, Waterschap AA en Maas en de omgevingsdienst Zuidoost Brabant (ODZOB). Met de pilot willen we ervoor zorgen dat bij een calamiteit alle betrokkenen beschikken over goede informatie. Dit geldt voor zowel de hulpdiensten als de omgeving. In eerste instantie bestaat de pilot uit het in beeld brengen van informatiestromen en mogelijkheden om informatie digitaal te delen tijdens een calamiteit bij een bedrijf met gevaarlijke stoffen. In tweede instantie zal een pilot worden uitgevoerd om de geschiktheid van bestaande informatie systemen in de praktijk te testen. - De herstructurering van bedrijventerreinen staat hoop op de agenda van SBH. Hiervoor wordt intensief samengewerkt met de gemeente Helmond en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Induma Oost is als eerste project gestart in oktober 2013, na vele jaren van lobbyen en het blijvend benadrukken van de noodzaak tot revitalisering. Binnen de herstructurering is ook de ‘Proeftuin Verdien de Ruimte’ van kracht, waarin gekeken wordt hoe gemeente en ondernemers op constructieve wijze tot resultaten kunnen komen. Zo kan bijvoorbeeld gekozen worden om soepeler met het bestemmingsplan om te gaan, als de ondernemer hier een tegenprestatie tegenover zet. Denk bijvoorbeeld aan het opknappen van de gevel en reclame-uitingen. Op dit moment loopt het project Induma West, dat vanuit het stimuleringsprogramma stedelijke kavelruil door de minister van infrastructuur en milieu, mw. drs. M.H. Schultz van Haegen, is geselecteerd als pilotproject.
- SBH is één van de werkorganisaties en initiatiefnemers van de Stichting Ondernemersfonds Helmond. Helmond is de eerste stad in het zuiden waar het Ondernemersfonds is ingevoerd per 1 januari 2013. De Gemeenteraad stemde unaniem voor de invoering van het fonds. Dit fonds maakt het mogelijk om collectieve activiteiten te ontplooien en dynamische verbindingen te leggen. Elke zakelijke OZB-betaler betaalt mee. Het Ondernemersfonds verbindt ondernemers Helmond-breed; samen zorgen we voor cross overs tussen de profit en non-profit sector. Het Ondernemersfonds stimuleert en faciliteert deze samenwerkingsverbanden. Het fonds is er voor alle verenigde organisaties uit het centrum, de wijkwinkelcentra en de bedrijventerreinen. Maar ook voor de zorg, het onderwijs, sport, cultuur en landbouw. Binnen deze samenstelling wordt zo veel mogelijk gestreefd naar cross-overs: gezamenlijke initiatieven en activiteiten die er voorheen nog niet waren. Met de invoering van het Ondernemersfonds is het ‘free riden’ – het mee-profiteren van collectieve activiteiten zonder er zelf aan meebetaald te hebben – niet meer mogelijk. Tevens is sinds de invoering van het fonds elk bedrijf op de bedrijventerreinen ‘deelnemer’ aan het parkmanagement. Er zijn dus geen lidmaatschapskosten van kracht en iedereen kan een beroep doen op de diensten van SBH.