Ondernemers geloven in grondstoffenhub. Nu samen aan de slag.
Op dinsdag 25 april 2023 kwamen 15 bedrijven samen op bedrijventerrein Groot Schooten om de kansen voor een grondstoffenhub te verkennen. De ondernemers geloven in de mogelijkheden om de totale afvalstroom van het bedrijventerrein beter te gebruiken. In dit artikel lees je de eerste bevindingen en hoe nu verder!
Tijdens de bijeenkomst werden de behoeften en uitdagingen van de eindgebruikers besproken, samen met de locaties die het meest geschikt zijn voor de ontwikkeling van de hub. Er werden potentiële oplossingen gedeeld om aan de behoeften te voldoen en de uitdagingen aan te pakken. Uit deze verkenning is gebleken dat de grondstoffenhub het meest potentie biedt. Naast de ontwikkeling van een grondstoffenhub, zou je ook nog kunnen denken aan een collectief inzamelvoertuig met een white-label constructie of een intensieve samenwerking met de gemeente voor huisvuil inzameldiensten.
Samen afvalstromen scheiden
Een belangrijk onderwerp dat werd besproken, is het collectief belang van bedrijven. Door samen te werken en elkaar te versterken, kunnen bedrijven hun afvalscheiding verbeteren. Het collectieve volume van een bedrijventerrein biedt kansen om verschillende reststromen te scheiden. Zo verminder je de restafvalcontainer en uitstoot en voorkom je afvalverbranding.
Hoe nu verder?
In het tweede deel van de bijeenkomst stond de vraag "hoe nu verder?" centraal. Er wordt een intentieverklaring met uitvoerende organisaties getekend, met een concreet en gedetailleerd actieplan. Dit actieplan omschrijft de benodigdheden om voor de uitvoerder te kunnen bepalen dat zij in dit gebied kunnen starten. Een belangrijk onderdeel hiervan is de locatiebepaling, waarbij er gesprekken lopen met de gemeente Helmond en Automotive Campus om te zorgen dat er grond beschikbaar komt.
Samenwerking is sleutel tot succes
Tijdens de bijeenkomst kwam sterk naar voren dat de grote volumes een enorm potentieel bieden voor hoogwaardige verwerking. Bedrijven erkennen dat samenwerking en wederzijdse versterking de sleutel is tot succes. Het collectieve belang is opnieuw bewezen. Ook is een social return on investment gewenst in het businessmodel. Dat wordt verder onderzocht om te zorgen dat het model naast circulair ook sociaal impact heeft op de bedrijfsvoering van ondernemers.
Inzicht in volumes en kosten
Een ander positief resultaat is dat bedrijven bereid zijn om data over vrijkomende volumes en kosten te delen. Dit is van onschatbare waarde bij de ontwikkeling van een grondstoffenhub en laat zien dat bedrijven willen meewerken aan een duurzame toekomst. Deze informatie kan bijdragen aan het maximaliseren van de waarde van grondstoffen en het minimaliseren van afval. Kortom, de potentie van grote volumes voor hoogwaardige verwerking en de vereiste social return zijn duidelijk naar voren gekomen tijdens de bijeenkomst.
Tijd voor actie
We kijken terug op een succesvolle bijeenkomst waarin veel waardevolle informatie is gedeeld. Het is nu tijd voor actie en de verdere verkenning om tot implementatie te komen. Het is duidelijk dat er nog veel stappen gezet moeten worden. Desondanks is er veel enthousiasme en vertrouwen dat dit project zal leiden tot concrete resultaten. Het maakt een positieve impact op zowel het milieu als de economie.