Laagdrempelige ondersteuning voor het MKB
SBH en Jibb+ starten vitaliteitsloket
Begin dit jaar werd tijdens de bedrijventerreinbijeenkomsten van SBH op Groot Schooten en Helmond West de pilot “vitaliteitsloket” gepresenteerd. Een initiatief van Stichting Bedrijventerreinen Helmond (SBH) en Stichting Jibb+.
Een groot deel van de gevestigde ondernemingen op de Helmondse bedrijventerreinen heeft minder dan 50 medewerkers in dienst. Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit zijn thema’s die voor deze ondernemers in de hectiek van alledag vaak weinig prioriteit kennen. Toch is het belangrijk om als MKB ondernemer klaar te zijn voor de toekomst.
Tijdens de bijeenkomsten van SBH bleek de behoefte groot en zijn de eerste afspraken al direct gemaakt. De start van een nieuwe pilot die in behoefte van het MKB moet voorzien. Zeker met de toenemende zorg om verzuim wegens psychische klachten / burn-out en het groeiende belang van doorstroming & ontwikkeling van personeel.
Bijzondere samenwerking
Vanuit diverse kanten wordt gestimuleerd om medewerkers een leven lang te laten leren en zichzelf te blijven ontwikkelen. Voor Stichting Bedrijventerreinen Helmond en Jibb+ geen reden om stil te zitten, maar om juist de samenwerking aan te gaan en het MKB te faciliteren.
“Klopt,” zegt manager van Jibb+ Berbel van Bree. “Jibb+ heeft een maatschappelijke rol en opdracht om in Helmond het thema ‘gezonde werkvloer’ op de agenda te krijgen. Naast samenwerking met onderwijs, zorg en maatschappelijke partners, vormt het bedrijfsleven ook een belangrijke schakel om te komen tot een vitaal Helmond. De reden dat Jibb+ deze kar mee trekt, is omdat een brede omgeving nodig is om verandering in gedrag te bewerkstelligen. Volwassenen bereiken we óók via de werkgever, dus het past bij alle initiatieven die we in de stad nemen om te komen tot een gezondere omgeving. Wij hebben hierin vooral een aanjagende en verbindende rol. Want werkgevers en werknemers weten lang niet altijd welke voorzieningen te gebruiken zijn. Samen met SBH zijn we gekomen tot een laagdrempelige ondersteuning van MKB ondernemers op genoemde thema’s.”
“We gaan ondernemers bewust maken van het belang van ‘een leven lang leren & ontwikkelen’, aldus Niels Rutten van Stichting Bedrijventerreinen Helmond. “Doorstroom & uitstroom van ervaren personeel biedt kansen voor instroom vanuit onderwijs. Daarnaast kan de ondersteuning helpen om werknemers bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid t.a.v. duurzame inzetbaarheid en hen ondersteuning bieden in de praktische uitvoering hiervan”.
Esther van den Hurk van Vitaal Leven is aangesteld als adviseur en projectleider. “Het samenbrengen van vraag & aanbod zit in mijn DNA, evenals de wens om vanuit oprechte betrokkenheid mensen mentaal en fysiek in beweging te krijgen richting een vitaler en fijner leven.”
Het loket
De ondersteuning aan de ondernemers wordt georganiseerd in de vorm van een vitaliteitsloket. Dit loket heeft een vraagbaak-, advies- en doorwijsfunctie en wordt bemenst door Esther van den Hurk. Zij ondersteunt ondernemers om de vraag, de zorg of het probleem goed en volledig in kaart te brengen. Indien mogelijk krijgt de ondernemer direct advies over een passende aanpak. Waar nodig wordt de ondernemer in contact gebracht met een (bij voorkeur plaatselijke) dienstverlener die ondersteuning kan bieden bij de betreffende vraag of het probleem. Het loket kent overigens geen fysieke plek maar is bereikbaar via de website van SBH. Het voorziet in de nodige informatie en van daaruit kan tevens een afspraak worden ingepland.
Voorbeelden van vragen die aan bod kunnen komen:
- Ik ben bang dat een van mijn medewerkers het werk fysiek of mentaal niet kan volhouden en gaat uitvallen.
- Wat kan ik als werkgever doen om een vitaler bedrijf te krijgen?
- Wat levert het mij op als ik meer aandacht besteed aan de duurzame inzetbaarheid van mijn werknemers?
- Wat kan ik als werkgever doen om mijn medewerker te laten inzien dat hij beter voor zichzelf zorgt?
- Ik ben bang dat een van mijn medewerkers het werk fysiek of mentaal niet kan volhouden en gaat uitvallen.
- Ik heb een medewerker die regelmatig verzuimt, wat kan ik doen?
- Wat kan ik als werkgever doen om mijn medewerker te laten inzien dat hij beter voor zichzelf moet zorgen?
- Mijn medewerker heeft problemen thuis en ik ben bang dat hij zich daardoor ziek gaat melden.
- Ik maak me zorgen over de toekomst van mijn bedrijf.
- Mijn medewerker heeft meer in zijn mars dan hij nu kan laten zien en ik ben bang dat hij binnenkort vertrekt.
- Mijn personeelsbestand wordt steeds ouder, hoe zorg ik voor jonge instroom als ik niet kan uitbreiden?
Concrete vragen of zorgen van werknemers kunnen bijvoorbeeld zijn:
- Ik voel me moe/uitgeblust en weet niet hoe ik daar verandering in kan krijgen.
- Ik ervaar stress/onrust.
- Ik wil af van mijn overgewicht.
- Duurzame inzetbaarheid… wat is dat precies en wat betekent dat voor mij?
- Ik ben langdurig uit de running i.v.m. ziekte, wat kan ik zelf doen om mijn herstel te versnellen?
- Ik merk dat ik een dagje ouder word en moeite krijg met het bijhouden van het tempo.
Vraagbaak
Mochten er nu al vragen zijn dan kan contact opgenomen worden met Niels Rutten via parkmanager@bedrijventerreinenhelmond.nl of projectleider Esther van den Hurk via 06-43800521. Bekijk het loket.