De gemeente Helmond heeft de keuze op KaFra Housing laten vallen om de tijdelijke
huisvestingsaccommodatie voor 200 internationale medewerkers aan de Veldbeemd (“locatie Varenschut”) te mogen realiseren. Zij bieden met Flexôtel Varenschut een kwalitatieve oplossing voor het huisvestingstekort van deze doelgroep.
24/7 service beheer en begeleiding
De ervaring van KaFra leert dat internationale medewerkers het meest gebaat zijn bij een kwalitatief
hoogwaardige accommodatie met optimale begeleiding, dicht bij het werk. KaFra Housing zorgt ervoor dat de locatie 24/7 bemand is door onze getrainde Welfare Officers. Zij zorgen voor service, beheer en begeleiding en vormen het centrale aanspreekpunt voor de tijdelijke bewoners en de omwonenden. Ook bewaken zij de huisregels. Het gaat immers om het
welzijn van de tijdelijke bewoners én die van de naaste omgeving.
Omgevingsdialoog
KaFra Housing hecht veel waarde aan goed overleg met omwonenden, bedrijven
en lokale verenigingen. Zij weten dat een nieuwe locatie voor internationale medewerkers in de omgeving vragen oproept. KaFra vindt het daarom
van groot belang om de naaste omgeving verder te informeren tijdens een online informatiebijeenkomst en gaan dan in op alle vragen, suggesties en opmerkingen. De uitnodiging daarvoor is door KaFra aan de naaste omgeving al verstuurd.
Ook Stichting Bedrijventerreinen Helmond sluit bij deze online bijeenkomst aan en heeft daarnaast ook persoonlijk contact met de firma. Ondernemers kunnen bij vragen contact opnemen via parkmanager@bedrijventerreinenhelmond.nl
Lees hieronder het krantenartikel dat het ED gisteren plaatste:
In dit moderne hotelcomplex in Helmond moeten in 2024 tweehonderd arbeidsmigranten wonen
HELMOND - Op Varenschut moet in 2024 een moderne en duurzame accommodatie voor arbeidsmigranten zijn gerealiseerd. Vastgoedontwikkelaar Kafra Housing bouwt een complex voor 200 werknemers met zonnepanelen.
Met het complex in Helmond heeft de regio een nieuwe, deugdelijke plek waar arbeidsmigranten kunnen worden ondergebracht. Het ‘Flexôtel’ biedt straks vierpersoonsappartementen met individuele slaapkamers, tweepersoonsstudio’s voor stellen, een beheerdersstudio, een receptie en eet- en recreatieruimten. Ook komt er een plek voor sport- en spelvoorzieningen en worden er honderdvijftig groene parkeerplaatsen aangelegd. Omwonenden zijn inmiddels op de hoogte gebracht. De gemeente Helmond is van plan om een omgevingsvergunning voor tien jaar te verlenen, zegt Kafra Housing.
Nog eens 280
Het blijft in de stad niet bij de tijdelijke onderkomens aan de Rochadeweg. Helmond wil meer woonplekken, om aan de enorme vraag voor fatsoenlijke huisvesting te voldoen. Uiterlijk in 2025 moeten er in totaal 280 nieuwe woningen zijn gerealiseerd in de stad. Dat aantal komt bovenop de locaties Zuidende (120) en Baroniehof (100).
Volgens Kafra Housing, dat de aanbestedingsprocedure won, wordt het complex ‘Roemer-proof’. Daarmee verwijst het naar een huisvestingskeurmerk gelanceerd op voorspraak van de commissie van Emile Roemer. Huisjesmelkers worden daarmee buitenspel gezet. De bewoners krijgen eigen slaapkamers en een ruim leefoppervlak per persoon, zo belooft de huisvester.
De accommodatie krijgt zonnepanelen, wordt gasloos en dankzij een domoticasysteem kan er op energieverbruik worden bespaard.
Opvang
Schuin tegenover de accommodatie voor buitenlandse werknemers moet over een aantal jaar een opvanglocatie komen voor mensen met psychische problemen, verslavingen of een verstandelijke beperking. Die plannen van de gemeente stuiten echter op grote weerstand van omwonenden. In de zogenaamde ‘Time Out-locatie’ kunnen maximaal dertig personen tegelijkertijd verblijven.
Vlierden
Een ander project van Kafra Housing in Vlierden, aan de Rijntjesdijk, liep vertraging op. Daar moeten in de toekomst 240 bedden worden gerealiseerd. De aanvraag van de vergunning bleek nog niet volledig te zijn afgerond, zo werd eerder deze maand duidelijk. De gemeente Helmond hoopte dat de locatie op Varenschut in 2023 al gereed was.
Het oponthoud is niet nieuw: wet- en regelgeving én bezwaren vanuit de omgeving bemoeilijken regelmatig het huisvestingsvraagstuk voor werknemers uit Midden- en Oost-Europa.